Şemsiyelerin temel kullanım amacı yağmurdan veya güneşten korunmaktır. Yağmurlu havalarda şemsiye açarak ıslanmayı önleyebilirsiniz. Aynı zamanda güneşli günlerde de şemsiye kullanarak güneşin zararlı etkilerinden korunmanız mümkündür.

Şemsiye Neden Su Geçirmez

Şemsiyelerin su geçirmezliği genellikle şemsiyenin kalitesine bağlıdır. Yüksek kaliteli şemsiyeler suyu iten bir kaplamaya sahip olabilir ve su geçişini engelleyerek sizi kuru tutabilir. Ancak uzun süreli yağışlarda veya çok şiddetli rüzgarlarda, su geçirmezlik özelliği azalabilir ya da şemsiye su geçirebilir. Eğer şemsiyeniz hasar görmüş veya eskiyorsa da su sızdırabilir. Bu nedenle şemsiyenizi düzenli olarak kontrol etmek ve gerektiğinde onarmak fayda sağlayabilir.

Şemsiyeler Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Şemsiyeler, öncelikle, çeşitli çevresel faktörlerden korunmak amacıyla kullanılabilir. Ayrıca farklı model ve tasarımlarıyla tarzınızı da yansıtabileceğiniz şemsiyelerin başlıca kullanım amaçları şu şekilde sıralanabilir:

Şemsiyeler, yağmurlu havalarda yağmurdan korunmak amacıyla kullanılır. Su geçirmez yapıya sahip olan şemsiyeler, yağmur damlalarının üzerinize düşmesini engelleyerek kuru kalmanızı sağlar.

Şemsiyeler, güneşli ve sıcak havalarda güneş ışınlarından korunmak için de kullanılabilir. Güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmamak ve güneş yanıklarını önlemek için şemsiye kullanmak önemlidir.

Açık havalarda güneşin altında uzun süre kalmak veya yürümek gerektiğinde şemsiye kullanılabilir. Şemsiye, güneş ışınlarının doğrudan temasını engelleyerek serinlemeye yardımcı olur.

Şemsiyeler, rüzgarlı havalarda kullanıcının yüzüne ve vücuduna doğrudan rüzgar gelmesini engeller. Bu sayede soğuk rüzgarın etkisini azaltır ve koruyucu bir bariyer oluşturur.

Şemsiyelerin aynı zamanda dekoratif tamamlayıcılık işlevi de bulunabilir. Özellikle açık havada düzenlenen etkinliklerde veya kafelerde şemsiyeler, mekanın atmosferini tamamlamak ve görsel bir şıklık sunmak için kullanılır.

Özetle, şemsiyelerin yağmur, güneş ve rüzgar gibi çevresel etkenlerden korunmak ve dekoratif öğe olmak gibi işlevleri bulunabilir.

Şemsiye İmalatı Nasıl Yapılır?

Şemsiye imalatında ilk olarak şemsiyenin iskeletini oluşturan çerçeve hazırlanır. Bu çerçeve çoğunlukla çelik veya alüminyum telden yapılır. Belirlenen uzunlukta kesilen tel, şemsiyenin açılıp kapanabilmesi için bükülerek şekillendirilir.

Şemsiyenin üst kısmını kaplayacak olan malzeme yani şemsiye kumaşı uygun büyüklükte kesilir. Genellikle su geçirmez ve dayanıklı bir kumaş tercih edilir. Kesilen kumaş parçaları bir araya getirilerek dikilir. Alt kısımda dikiş payları kullanılır ve dikişler sağlam bir şekilde yapılır. Bunun yanında, şemsiyenin açılıp kapanmasını sağlayan mekanizmanın birleştirileceği alanlar da boşluk bırakılır.

Şemsiyenin mekanizması, çerçevenin üzerine tutturularak açılıp kapanması sağlanır. Burada genellikle yaylı bir mekanizma kullanılır. Kumaş mekanizmaya sabitlenerek şemsiyenin açılması sağlanır. Ayrıca, şemsiyenin bazen plastik bazen ahşap malzemeden üretilen sapı eklenir. Bu aşamalardan sonra kalite kontrolden geçirilen şemsiyeler paketlenerek satışa hazır hale gelir.

Sap Kısımları ve Esnek Teller

Şemsiyelerin sap kısımlarının ve esnek tellerinin üretimi ve birleştirilmesi, şemsiye imalatının önemli adımlarındandır. Şemsiyelerin saplarının yapımında plastik veya ahşap malzemeler tercih edilebilir. Ancak göreceli olarak plastik saplar daha yaygındır. Bu tarz saplar için enjeksiyon kalıplama uygulanmaktadır.

Çelik veya alüminyum materyalden imal edilen esnek teller kesilip bükülerek uygun hale getirilir. Sonrasında ise bu tellere, şemsiyenin açılıp kapanmasına uyum sağlayabilecek form kazandırılır. Şemsiyenin ana iskeletini oluşturan çerçeve üzerinde birleştirilen teller saplarının yapımında yer alan özel bir kanalda tutturulur. Son aşamada ise sap kısmı kapatılarak vidalama yöntemi ile sabitlenir.

Şemsiyelerin Özellikleri

Güneş, yağmur gibi çevresel faktörlerden korunmak ve dekoratif amaçları sebebiyle kullanılan şemsiyelerin genel özelliklerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Şemsiyeler genellikle suya dayanıklı kumaş veya sentetik malzemelerden yapılmıştır. Bazı şemsiyelerde UV koruması sağlayan materyaller de kullanılabilir.

Şemsiyelerin çerçevesi uzun süreli kullanım sağlayabilmesi için genellikle metal veya fiberglas benzeri dayanıklı malzemelerden yapılır. Çerçeve, şemsiyenin açılmasını ve kapanmasını sağlar.

Genellikle manuel (düğmeli) veya otomatik mekanizmalarla çalışan kollu sistem şemsiyenin açılıp kapanmasını kontrol etmektedir.

Şemsiyeler farklı boyutlarda üretilebilir. Küçük seyahat şemsiyeleri taşımak için idealdir. Büyük şemsiyeler ise daha geniş koruma sağlar. Ayrıca değişik model ve göz alıcı motiflerle süslenmiş şemsiye kumaşları da bulmak mümkündür.

Çoğunlukla plastik malzemeden yapılan ve kullanıcının tutuşunu kolaylaştıran bazı şemsiye saplarında kaymaz kaplamalar da bulunabilir.

Ayrıca şemsiyelerin çoğu taşıma çantasıyla birlikte gelir. Bu durum, şemsiyeyi taşımayı ve saklamayı kolaylaştırır.

Su Geçirmezlik Özelliğinin Sağlanması

Yağmurlu hava koşullarında koruma sağlayan şemsiyelerin etkinliğinin artırılması için geliştirilen su geçirmezlik özelliği su itme kaplaması, su geçirmez kumaş ve dikiş teknikleri kullanımından kaynaklanmaktadır. Su itme kaplaması şemsiye kumaşının dış yüzeyine sürülerek su damlacıklarının üzerinde durmasını ve kumaşa nüfuz etmesini engeller.

Diğer taraftan poliüretan veya sentetik materyallerden üretilen su geçirmez kumaşlar kullanılarak da suyun şemsiyenin iç kısmına sızması engellenir. Ayrıca, şemsiyelerin dikiş ve yapıştırma noktaları su sızdırmaz bir şekilde tasarlanır.

Bazı şemsiyelerde dikiş yolları ilave bir su geçirmez şerit ile güçlendirilerek bu kısımların su ile teması azaltılabilir. Bu özellikler, kullanıcının yağmurlu günlerde kuru ve konforlu kalmasını sağlar.

Şemsiyeler İçin Uygun Kumaş Seçimi

Söz konusu şemsiyeler için uygun kumaş seçimi, kullanıcının ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayabilecek malzemelerin kullanımıyla ilgilidir. Bu noktada tercih edilecek materyaller ürünün uzun ömürlü ve dayanıklı olmasını sağlarken fiyatını da artırabilir.

Su geçirmezlik, şemsiyelerin temel özelliklerinden biri olsa da naylon malzemeden üretilen ve sade plastik parçalar kullanılan bir şemsiye görece daha kısa sürede kullanım ömrünü tamamlayabilir. Ayrıca kumaş seçimi, ilgili şemsiyenin kullanım alanıyla da alakalıdır.

Örneğin bir şemsiye bahçe, cafe veya plaj gibi bir alanda da kullanılabilir. Daha uzun süre güneş, yağmur ve rüzgar gibi unsurlara maruz kalacağı için kumaşının seçimine ayrıca özen gösterilmelidir.

Tam Otomatik Şemsiye Mekanizması

Şemsiyenin kolayca açılıp kapanmasını sağlamak için bir düğme veya tetik mekanizmasıyla çalışan tam otomatik şemsiyeler bulunabilir. Bu mekanizma, açılıp kapanma kolaylığı sağlar ve tek bir düğmeye basarak şemsiyenin hareketini kontrol etmenize olanak tanır.

Ayrıca, hızlı tepki veren tam otomatik şemsiyeler otomatik kilitleme özellikleriyle daha güvenli ve pratik bir kullanım sunar. Manuel şemsiyeler ise daha basit bir mekanizmaya sahiptir ve seyahat için daha uygun bir seçenek olabilir.

Kaliteli ve Uygun Fiyatlı Şemsiyeler

Farklı kullanım amaçlarına yönelik ve alternatif tasarımları bulunan Güler Şemsiye ürünlerini incelemenizde fayda vardır. Güler Şemsiye modelleri arasında otomatik mekanizmaya sahip, baston saplı, suya karşı dayanıklı ve farklı boyutlarda şemsiyeler bulabilirsiniz.